ساده نویسی

نوشته هائی در باره ساده نویسی

ساده نویسی

نوشته هائی در باره ساده نویسی

چگونه یک مقاله ی تحقیقی ساده بنویسیم؟

                                              بسمه تعالی


* چگونه یک مقاله تحقیقی ساده را بنویسیم * 

                                                                                    کاری از گروه ادبیّات استان زنجان

مقدمه :

* نوشتن مقالات تحقیقی و چاپ آنها ، نشان دهنده ی ارزش کار انجام شده توسط پژوهشگر و گواهی است بر دانش و توانایی وی در اجرای تحقیق و کشف روابط موجود بین پدیده ها .
نوشتن یک مقاله ی تحقیقی ، کاری است دقیق و تابع موازین . در این برشور کوتاه تلاش شده است تا با طرح نحوه ی نوشتن یک مقاله ی تحقیقی ساده و ذکر این موازین به طور مختصر ، این فرصت برای پژوهشگران فراهم شود تا نتایج پژوهش های خود را با توجه به این نکات اصلی ، به رشته تحریر درآورند و این فرصت را پیدا کنند که مقالات دقیق تر و مناسب تری را ا رائه و به چاپ برسانند .
* یک مقاله ی تحقیقی معمولاً بین 15 تا 20 صفحه تایپ شده در کاغذ قطع A4 است .
* انواع مقالات : مقلات در یک طبقه بندی کلی ، در سه دسته جای می گیرند :
الف) مقالاتی که بر اساس مطا لعات تحقیقی گوناگون تهیّه می شود .
ب) مقالاتی که بر اساس مرور کارهای دیگران نوشته می شود .
ج) مقالاتی که در مورد ابعاد نظری یک موضوع به رشته تحریر در می آیند .
* مراحل آماده کردن یک مقاله ی تحقیقی:
1- صفحه ی عنوان:هدف اصلی از نوشتن عنوان ، مطلّع کردن خواننده از مطالعه ای است که انجام گرفته است . مقاله ای که عنوان نا مناسبی دارد شاید محو شده و هرگز به مخاطبین مورد نظرش نرسد .
2- فهرست مطالب: شامل سرفصل وعنوان هایی که درمقاله ذکر شده است واین عنوان ها همراه با صفحه ی مورد نظر درفهرست مطالب لیست می شود تا سریع تر مورد دسترس خواننده قرار گیرد.
3- چکیده: چکیده، خلاصه ای است مختصر ولی جامع از یک مقاله بین 100 تا 150 کلمه . هدف از آن این است که خواننده بتواند محتوای مقاله را به طور سریع و در عرض چند دقیقه مرور کند . چکیده ی هر مقاله ، اولین بخش آن است که خوانده می شود و شاید تنها بخشی از مقاله است که حتماً مطالعه می شود ؛ زیرا خواننده با خواندن آن تصمیم می گیرد که بقیه ی مقاله را مطالعه کند یا نه. فراموش نشود که تدوین چکیده (همانند فهرست مطالب) در پایان کار پژوهش انجام می گیرد و نمی توان آن را در ابتدای کار تحقیقی تهیّه کرد.

4- مقدّمه: اولین بخش کار نوشتن متن ، باید مقدّمه باشد .هدف از مقدّمه فراهم کردن اطّلاعات زمینه ایی کافی است تا امکان فهمیدن و ارزیابی نتایج مطالعه موجود را در آن زمینه به خواننده بدهد .یک مقدّمه ی خوب باید برای آگاهی دادن به خواننده علاوه بر اینکه مروری بر متون مربوط به تحقیق را داشته باشد ، باید بیان کننده ی روش بحث و نتایج اصلی بحث را در آن عنوان نماید .به خاطر بسپرید که هدف از مقدّمه معرفی مقاله ی مورد نظر است .

5- نوشتن مطالب(متن اصلی): در بخش مطالب ، باید تمام جزئیات را ذکر کرد . معمولاً بخش نوشتن روش مطالب از سایر قسمت ها مفصّل تر است و در آن به طور تقریباً مشروح بیان می شود که این مطالعه چگونه انجام گرفته است . می توان بخش روش مطالب را به چند قسمت کوچکتر تقسیم کرد و سپس در هر قسمت توضیحات مربوط به همان بخش را آورد . فراموش نشود که در این بخش اگر مطلبی از کتابی نقل کردیم ، مطلب را در داخل گیومه « » قرار داده و در پا ورقی همان صفحه ارجاع درست به کتاب مورد نظر را بدهیم . نمونه:
گفتارهای معنوی ، مطهری، ص 148.

حماسه ی حسینی، مطهری، ج(جلد) 2، صص ( اگر تعداد صفحات ارجاعی بیش از یک صفحه باشد )70-68.

6-استنتاج (نتیجه گیری): اکنون به قسمت اصلی مقاله یعنی نتایج(داده ها ) می رسیم .اگر چه بخش نتایج ، مهمترین بخش یک مقاله است اما اغلب کوتاهترین بخش آن محسوب می شود . در بخش نتایج ، خلاصه ی اطلاعات جمع آوری شده و روش های آماری به کار رفته توضیح داده می شود ، لازم است نتایج کار به صورت واضح و ساده بیان شود ؛ زیرا که این قسمت شامل دانش جدیدی است که به اطلاع خواننده می رسانیم .

7- فهرست ها : شامل فهرست منابع و مآخذ ، اعلام و اشخاص، اصطلاحات ، عکس ها و ... می باشد که اطلاعات جانبی یک تحقیق است و در پایان یک مقاله ی تحقیقی می آید . در میان این فهرست ها ، فهرست منابع و مآخذ از مهمترین مهره های اساسی یک مقاله به شمار می آید . معمولاً اگر در مقاله از منابع و مآخذ معتبر به درستی استفاده گردد به اعتبار و ارزش تحقیق افزوده می شود .
نوشتن منابع و مآخذ هم طبق قاعده ای است که باید آن را رعایت کرد . معمولاً در ذکر منابع ابتدا نام کتاب می آید ولی در بعضی مواقع ابتدا نام خانوادگی نویسنده ذکر می گردد ، که هر دو شکل صحیح است .
*نام کتاب، نام خانوادگی نویسنده ، نام نویسنده ، انتشارات ، چاپ، محل چاپ، سال چاپ.
مثال: عناصر داستانی ، میرصادقی، جمال، نشر سخن، چاپ پنجم، تهران ، 1385.
و اگر منبع مورد نظر نشریه و یا مجله بود : ( ابتدا نام خانوادگی نویسنده ذکر می شود )
*نام خانوادگی نویسنده ، نام، عنوان مقاله ، نام مجله ، دوره ، شماره، سال چاپ، صفحه .
عمرانی ، غلامرضا ، « میانجی واج است یا تکواژ؟» ، رشد آموزش و ادب فارسی ، بیست و دوم ، پاییز 1387 ، صص 21-14.

* رعایت این نکات ضروری است:

مطالب به صورت تایپ شده ، صفحه بندی ، رعایت حاشیه و پاراگراف ، عنوان بندی مطالب متن ، رعایت علائم نگارشی و دستوری و بعد از اتمام مطالب فهرست مطالب را طبق متن بعد از صفحه ی عنوان لیست می کنیم تا مطالب مورد بحث سریعتر در دسترس خواننده قرار گیرد .
اجزای تشکیل دهنده ی یک مقاله به ترتیب :

عنوان  فهرست مطالب چکیده مقدمه  متن اصلی نتیجه  فهرست ها (منابع و مآخذ ، اصطلاحات ،اعلام و اشخاص و ...)
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد